Sivu on muuttanut uuteen osoitteeseen

JAG SVARAR NU

6/19/2011

JAG SVARAR NU

Monet olivat taas pitkään toivoneet postausta vestonomi-koulutuksesta, joten pyysin teitä vähän kyselemään, jotta selkiintyisi minkälaisia juttuja te haluaisitte tietää. Niihin ja vähän muihinkin tulee nyt vastauksia tässä. Oon tällä kertaa maailman tylsin ja jätän tän postauksen kuvittamisen nollille. Totaalinen laiskuus iski nimittäin just nyt.

EDUCATION
Ootko käyny lukiota? Olen
Mitä vestonomi tekee? Vestonomi on vaatetusalan ammattilainen ja voi toimia tosi monissa tehtävissä. Mm. Suunnittelijana, kaavoittajana, sisäänostajana jne. myös ompelijan, muotitoimittajan, stylistin, muotimarkkinoitsijan yms. tehtävät ovat mahdollisia. Vaihtoehtoja on aiiika paljon :)
Millaista palkkaa vestonomi suunnilleen saa? No se riippuu ihan missä ja kelle niitä töitä tekee, vaihtoehtoja edellisessä vastauksessa.
Onko linjalle helppo päästä ja mitä vaatimuksia sinne on? Ei sinne kai mikään maailman helpoin ole päästä. Muutamia satoja hakijoita, n. 50 otetaan pääsykokeisiin ja 13-20 oppilasta sisään vuosittain. Oppilailta vaaditaan eniten ehkä riittävää luovuutta ja motivaatiota. Piirustus/ompelutaito tulee siinä sivussa. Ennakkotehtävien perusteella karsiutuu suuri osa.
Onko vestonomi linjalla pakollista ompelua vai voiko vain keskittyä markkinointiin? Kyllä meillän on pakollista ompeluakin. Mun mielestä myös markkinointiin erikoistuvan on erittäin hyvä tietää vaatteiden valmistuksesta sillä se helpottaa monia asioita. Ompelua on lähinnä 2 ekana vuonna ja sen jälkeen se loppuu jos ei ota valinnaisia kursseja.
Millaisiin töihin meinaat hakeutua valmistuttuasi? En ole vielä varma asiasta, toivottavasti viimeinen kouluvuosi, tuleva harjoittelu ja oppari antavat jotain suuntaa. Minua kiinnostaa suunnittelu ja muotitoimitus, sekä alan opettaminen. Yrittäjyys on kyllä mielessä jossain vaiheessa...
Minkälaista ja ikäistä porukkaa teille pääsee sisään? No meidän luokalla ei esim. ole yhtään -89 syntynyttä, jotka olisivat silloin olleet nuorimmat mahdolliset eli tuoreet ylioppilaat. Muutama mun ikäinen (-88) löytyy. Samoin -87 mutta suurin osa taitaa olla -86 / -85 syntyneitä. Näillä yleensä reitti on ollut lukio-amis-amk. Yleinen ikähaarukka on siis 19-25 vuotiaat.
Onko monella taustaa ammattikoulun pukuompelija- tmv. linjalta? kuten tuossa sanoinkin, niin on aika monella. Vähintään puolella,ainakin omalla vuosikurssillani.
Oppiiko teillä kaikkea käytännönjuttuja monipuolisesti vai pitääkö kaikki esim. eri
drapeeraustekniikat sun muut ompeluhommat opiskella itsekseen? Hmm. tähän on tosi hankala vastata koska meidän koulu ei ole varsinaisesti mikään ompelukoulu. Meille opetetaan peruskaavat ja niistä ommeltavat perusvaatteet. Jokainen saa sitten taitojensa mukaan tehdä haluamiaani yksityiskohtia, joihin voi pyytää tietysti neuvoja ja apuja, mutta mitään erikoistekniikoita meillä ei opetella. Pääpaino on suunnittelullisessa puolessa.
Millaisia eroja huomasit käytännön jokapäiväisessä opiskelussa kun siirryit ammattikoulun puolelta sinne amk-iin (etkös joskus niin kirjoitellut tehneesi)? Varmaan sellaisia mitkä pätevät moniin aloihin; on pärjättävä ja selvitettävät asiat itsenäisesti, kukaan ei tiedustele erityisemmin poissaoloistasi (vaikkakin meillä on ehdoton läsnäolo pakko!), asioita ei kerrata jos onnistut ohittamaan ne, ohjeet on suuntaa antavia eli ketään ei opeteta kädestä pitäen jne. Ja varmaan suurin ero oli se todellisuuteen putoaminen, mitä ala oikeasti on Suomessa tällä hetkellä, mitkä työtehtävät on realistisia jne.
Miten pääsee opiskelemaan vestonomiksi? Käymällä toisen asteen koulutuksen ja hakemalla Metropolian Ammattikorkeakouluun. Sinne lähetetään ennakkotehtävät ja toivotaan pääsykoekutsua.
Onko lukion arvosanoilla ja/tai yo-kirjoituksilla mitään merkitystä? Lukion keskiarvoa ja äidinkielen kirjoitusten arvosanaa kysytään. En osaa sanoa miten suuri vaikutus niillä on. Kai jossain on joku pistetaulukko. Itse sain keskiarvosta täydet ja äikän arvosanasta puolet max pisteistä kai?
Missä kaikkialla voi opiskella vestonomiksi? Ainakin vielä tänä vuonna Metropoliassa Tikkurilan toimipisteessä ja Jyväskylässä. Jyväskylän jatkosta olen kuullut vähän huonoa, ettei se siis jatkuisi? korjatkaa jos olen väärässä :)
Kuinka monta oppilasta otetaan opiskelemaan vuodessa sinne? n. 15
Millaiset ovat pääsykokeet ja pääsevätkö kaikki halukkaat niihin? Pääsykokeet ovat kaksipäiväiset ja sisältävät soveltuvuustehtäviä, äikän ja matskan testin ja haastattelun. Sinne pääsevät ennakkotehtävien perusteella kutsutut!
Mitä kaikkea koulussa tehdään, poikkeavatko opiskeluvuodet paljon toisistaan? Kouluvuodet poikkeavat kyllä toisistaan ja opintojen laajuus on valtava. Välillä tuntuu, että aiheita ja opittavaa on liikaakin tungettu neljään vuoteen. Koulupäivät on joko 8 tuntia samaa ainetta tai 4 ja 4 tuntia kahta eri ainetta. 4 tuntiset ovat yleensä jotain teoriaa (materiaalioppia, kaavatietotekniikkaa, kieliä, markkinointia yms.) ja 8 tuntiset päivät työskentelyä (suunnittelua, kaavoitusta/ompelua, piirusta yms.). Kaksi ekaa vuotta rakentuu pakollisten opintojen ympärille ja ovat suht saman tyyppiset, mutta aiheet vaikeutuvat koko ajan. 3. ja 4. vuodet rakentuvat omille valinnoille pääasiallisesti.
Täytyykö osata ommella ja kaavoittaa? Ei sinne tullessa, eikä välttämättä kauhean hyvin sieltä lähtiessäkään. Tietysti hyvä se olisi osata :D meillä toiset osaat huomattavasti paremmin, kuin toiset.
Paljonko näitä ylipäätään on koulussa? hmm. noin 5 pakollista ehkäpä. Ainakin alle 10.
Kauanko koulutus kestää? 4 vuotta
Kun valmistuu vestonomiksi, saako yleensä töitä helposti? Viime vuonna valmistuneiden työllistymisprosentti oli 98% eli ei hassumpi. Monet löytää paikkansa jo kesken koulutuksen.
Mikä on parasta valitsemassasi koulutuksessa? haha tenttien vähyys! :D eiku tosissaan mä en oo lukija tyyppi vaikka varmaan pärjäisinkin mutta kun en tykkää!
Mikä oli pienenä/nuorena sun unelma-ammatti? mä halusin tietty olla olympia voittaja korkeushypyssä niinku kajsa bergqvist koska meillä oli melkein sama nimi. Toinen ei niin realistinen vaihtoehto oli opettaja.
Oletko Max Maralla pakollisessa työharjoittelussa? En vaan ihan töissä, olisin kyllä saanut harjoittelupisteitä, jos olisin halunnut.
Saatko palkkaa työstäsi? Kyllähän sitä normaalista työstä saa :)
Miten pääsit sinne töihin? Näin koulussa ilmoituksen ja hain ihan normaalisti avoimella hakemuksella.

STYLE
Nainen, kenen pukeutumistyyliä ihailet? Hmm. Alexa Chung ja Sara La Fountain on tän hetken julkkislemppareita. Arjesta löytyy ihan lähipiiristäkin ihailtavia tyyliä, tosin ehkä erilaisia kuin omani.
Mies, kenen pukeutumistyyliä ihailet? Ää, mä en paljon seuraa miesten pukeutumista (vaikka pitäisi :D), mutta ihailen miehiä/poikia, jotka uskaltavat panostaa pukeutumiseen välittämättä kuinka epäheteromaista se olisi. Raja tietysti menee jossakin, mutta kyllä nekin saa peiliin kurkata lähtiessään ulos. Ihailen teemunkin tapaa pukeutua, koska se uskaltaa kokeilla erilaisia, myös niitä, joita mä en ois missään nimessä älynyt/halunut yhdistää. Ja onhan meidän muutamalla ystävälläkin ihailemisen arvoinen tyyli.
Mistä saat inspiraatiota pukeutumiseesi? vähän kaikkialta, mediasta, lehdistä, blogeista, lookbookeista, kadulta, musiikista, materiaaleista, taiteesta jne.
Seuraatko aina trendejä vai oletko luova ja luot itse jotain uutta? Seuraan trendejä lähennä koulussa trendiennusteiden merkeissä, kun teen mallistoja. Muuten inspiroidun aika lailla ajan hetkellä milloin mistäkin. Koulussa olen oppinut ammentamaan niistä trendeistä oman näköisiäni, enkä käyttämään sellaisenaan.

RANDOM
Missä olet matkustanut? Maailmalla monessakin kolkassa. Euroopassa, Etelä- ja Pohjois-Amerikassa ja Aasiassa.
Paras matkakohteesi? Pakko sanoa tähän Brasilia. Siinä vaan oli jotain, voi olla, että jäi myös mieleen sen takia, koska se oli mun ja teemun eka yhteinen lomamatka!
Huonoin matkakohteesi? En kyllä ole missään huonolla matkalla ollut koskaan, onneksi.
Unelmien matkakohde? Australiaan haluaisin joskus ja joillekin paratiisisaarille myös tietty.
Huonoin näkemäsi elokuva? Joku mukamas kauhuleffa, jossa aviopari etsi tsunamissa kadonnuttaan lasta jostain temppelistä thaimaassa ja sit siellä oli jotain sekopäisiä heimolapsia??
Onko sulla suosikki näyttelijää? Ei oikeastaan
Mikä on mielestäsi se "syy" minkä takia blogimaailma on noussut niin suosituksi ja tunnetuksi? Noo mitä tapahtuu kun tv-uutiset laitetaan nettiin, no ne katotaan sieltä ku se on niin helppoa. Sama tapahtuu, kun tositv laitetaan nettiin. Ihmiset on perusluonteeltaan niin uteliaita ja kiinnostuneita muiden elämästä yms. joten kun joku tuo tositv:n näin helposti kaikkien ulottuville niin eihän sen suosio varmaan kovinkaan kaukana ole. Tää on mun ideologia tästä :D
Mikä on sun kengänkoko ja kuis pitkä oot? 36 ja 160 cm
Haluaisitko joskus Muodin Huipulle- ohjelmaan? Valehtelisin jos sanoisin "en", joten sanon ehkä. Monet asiat siinä mietityttää, mutta ei sitä koskaan tiedä.
Mitä tv-sarjoja seuraat? En kovinkaan monia, itse asiassa tällä hetkellä en mitään. Mutta listataan nyt jotain: Muodin huipulle, Huippumalli haussa (molemmat jenkki+suomiversiot), Dieetit vaihtoon, Luksusmuotia kaikille, Frendit, Entourage, kaiken maailman CSI, Trauma, Criminal minds yms.
Paras näkemäsi elokuva? uusimpina 13 ja Kosto, molemmat todellakin katsomisen arvoisia.

EDIT yksi kysymys oli jäänyt välistä!

xoxo
Casey

Tunnisteet: ,

6 kommenttia:

19/6/11 20:56 , Blogger Peeta kirjoitti...

Sä varmaan oot jo saanu sata kommenttia tästä aiheesta, mut tosiaan tänä vuonna pääsykokeiden ensimmäiseen osaan otettiin kaikki halukkaat, ja sitten vasta karsittiin =) Teollisen muotoilun, sisustussuunnittelun, tekstiilisuunnittelun ja vaatesuunnittelun puolille oli kaikille samat ykkösvaiheen tehtävät. Aika hassua.

 
19/6/11 21:08 , Blogger Casey kirjoitti...

Peeta, Hmm. en oo kyllä kuullut moisesta :D ja toi vaatesuunnittelun puoli ei ole siis se missä mä oon, se kuuluu muotoilun koulutusohjelmaan ja on ihan eri kuin meidän. Mun ystävä oli pääsykokeissa ja muistelin hänen sanoneen, että ihan samalla tavalla sinne kutsuttiin kuin aikaisemminkin :) voin tietty olla nyt väärässä.

 
20/6/11 11:04 , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Huipppu hyvä postaus, sain lisää tärkeetä tietoa, kiitos!:)

 
20/6/11 20:37 , Blogger Katja kirjoitti...

juu vestonomipääsykokeisiin karsittiin kyllä osa pääsykokeisiin ja sitten noihin muotoilupuolen juttuihin pääs kaikki pääsykokeisiin, mutta se oli kaks vaiheinen eikä kakkoseen päässykään enää kaikki!

nii ja oon huomannut, että joskus jotkut sekoittaa vestonomi-koulun ja muotoilun vaatesuunnittelun...

mikäs oman elämän opo mä oon :D haha

 
21/6/11 17:08 , Blogger kirsi kirjoitti...

Haa, täällä toinen vestonomiopiskelija, kaksi ja puoli vuotta käytynä, mutta toistaiseksi opinnot ovat telakalla. (Motivaatio loppui kun tunneilla edettiin to-del-la hitaasti muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta.) Vielä on päättämättä palaanko Tikkurilaan, tutkintopaperit kyllä houkuttaisivat...

Täytyy muuten korjata että nuo yli 90% työllistymislukemat pitävät muistaakseni sisällään myös muiden alojen työt eli ovat ehkä hiukan yläkanttiin. :)

 
5/7/11 17:04 , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Jyväskylään otettiin viimevuonna viimeiset vestonomiopiskelijat. Tästä lähtien jyväskylästä valmistuu vaatetusalan tradenomeja, jotka ovat keskittyneet markkinointiin yms.

 

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu