Sivu on muuttanut uuteen osoitteeseen

V niinku vestonomi

4/07/2010

V niinku vestonomi

Terrrve! Mulla alkoi eilen harjoittelu ja oon ollu 2 päivää ihan koomassa. Jet lag tai joku iski pahemman kerran ja lisäksi oon aika railakkaassa flunssassa. En ole jaksanut kantaa kameraa mukana,joten ajattelin tänään tehdä toivepostausta mun opiskelusta :)

Olin varmaan seiskaluokalla kun ilmoitin, että minusta tulee arkkitehti. Arkkitehti vaihtui sisustussuunnittelijaan suhteellisen nopeasti ja siitä olin muutaman vuoden ajan satavarma. Ylä-asteen opettaja sai minut kuitenkin innostumaan vaatteiden tekemisestä, mutten vielä silloin ajatellut opiskelevani alaa. Äitini on käynyt alan kolme koulua ja tehny aina minun ja siskojeni vaatteet. Eli kai tämä jotenkin veressäkin on. Mutta jos joku kysyy mikä oli suurin syy että valitsin vaatetusalan vastaisin varmaan "kapinoidakseni". Minusta odotettii muuta, vanhemmat,sukulaiset oli varmoja, että minä suhteellisen lahjakkaana oppilaana opiskelisin yliopistossa jne. Joten päätin tehdä jotain aivan muuta.

Lukion viimeisellä valmistin ensimmäisiä käyttöön asti päässeitä vaatteita alusta loppuun ihan itse:

penkkarivaatteet

yo-mekon

Myöhästyin kevään yhteishauista:D ja niihin mihin ehdin tein väärin (juurin kun kehuin että olin fiksutyyppi). Muutin kuitenkin kevään aikana Turkuun Teemun kanssa ja hain peruutuspaikalla Turun ammatti-instituuttiin pukuompelija linjalle. Halusin kokeilla oliko ala minua varten. Lisäksi hain ehkä sukulaistenkin mieliksi Turun yliopistoon,jaksoin lukea pääsykoekirjoista 1/4 enkä yllätysyllätys päässyt sisään, MIKÄ HELPOTUS:D Pukuompelijalinjalle kuitenkin pääsin ja aloitin siellä syksyllä 2007.

Sinä vuonna tuli ommeltua paljon, ei niin upeita, mutta kuitenkin päälle meneviä vaatekappaleita. Mikä tärkeintä olin täysin varma mihin hakisin ensi keväänä.
TaiK oli mun ykköskohde,mutten koskaan edes saanut tehtyä ennakkotehtäviä. Lupasin itselleni että haen heti seuraavana vuonna, muttei se päivä ole vielä tullut. Ehkä joskus vielä. Sain kuitenkin metropolian tehtävät tehtyä, juuri sopivasti päivää ennen palautusta.
Kutsu kävi pääsykokeisiin ja siellä sitä oltiin muistaakseni 4-6.6 enemmän paniikissa kuin ikinä. Tehtävät vaihtelivat äidinkielen ja matematiikan testeistä piirustus ja muotoilu tehtäväviin. Haastattelussa kompastelin joka ikisessä kysymyksessä mutta sisään mentiin, jonkin taulukon mukaan 2. parhailla pisteillä. Se ja sama, vestonomiksi opiskelen tällä hetkellä toista vuotta.
Koulutusohjelmamme siirtyi juuri ensimmäisenä vuotenani Tikkurilaan ja Metropolian AMK:n alle. Entinen Stadian vestonomilinja muutti siis Kalliosta pois. Minkäännäköistä suurta hyötyä eivät oppilaat eivätkä opettajatkaan ole tästä saaneet, ehkä lisä hommia vain.
Asuin ensimmäisen opiskeluvuoteni Tikkurilassa perheasunnossa. Opiskelut lähti käytiin elokuussa perusasioilla. Kielitestien, fuksiaisten ja yleisten hässäköiden jälkeen ensimmäiset varsinaiset alan oppinaineet alkoivat.
Monia ensimmäisiä aineita oli mahdollisuus hyväksi lukea tai jättää alkutunteja väliin, jos oli aikaisemmin opiskellut alaa. Vaikka olin viipynyt pukuompelijalinjalla vaivaisen vuoden, minulla tuntui olevan hyvä pohja koulutukselle. Heti ensimmäisesti suunnittelukurssista alkaen tiesin että se oli "mun juttu".
Vestonomilinja on siis tavallaan 3-painoitteinen vaikka kaikki valmistuvatkin samalla nimikkeellä. Ensimmäiset 2 vuotta käydään yhteisiä ja pakollisia opintoja valmiiksi annetulla lukujärjestyksellä. 3 ja 4 vuodelle on mahdollisuus valita opintoja ja painottaa joko kaavotuista / suunnittelua / alan markkinointia. Itselläni viimeiset vuodet täyttyvät lähinnä suunnittelun kursseista.
En aio valehdella kun kysytään onko ollut rankkaa. Rehellisesti sanoen olen tehnyt viimeiset 2 vuotta enemmän kouluhommia kuin ikinä. Nimenomaan suunnittelukurssit vievät kaiken vapaa-ajan, sillä niihin liittyy usein monien kymmenien tuntien itsenäiset työskentelyosuudet. Viime helmi-maaliskuun tein valehtematta yötäpäivää töitä (ja kaiken palautin ajallaan). Jotkut ovat naureskelleet ettei meillä ole edes tenttejä koulusssa. Mikä pitää paikkaansa. Meillä on n.2-4 tenttiä koko vuodessa.
Koulutusohjelma sisältää niukasti täysin teoriapainoitteisia opintoja. Tietysti amk:iden pakolliset kieliopinnot jne. kuuluvat myös meille. Mutta alalla ainoastaan markkinointiin ja materiaalituntemukseen yms. liittyvät kurssit ovat varustettuteoriatunneilla. Tietysti  jos valitsee runsaasti markkinoinnin kursseja viimeisille vuosille, tulee tenttejä olemaan enemmän.
Mutta mitä kurssit sitten sisältävät elleivät teoriaa? Suurin osa niistä alkaa kyllä teoriaosuudella, mutta aniharvoin meillä on oppikirjoja. Tämä tarkoittaa EHDOTONTA LÄSNÄOLOA, jonka itse olen hienosti hoitanut asumalla Norjassa ja Ruotsissa:D poikkeuslupia on siis mahdolllisuus saada mikäli hoitaa hommansa ja on valmis uurastamaan.
Teoriaosuuteen kuuluu yleensä selvitys mitä tullaan tekemään, esimerkkien läpi käynti, ja nippu erilaisia monisteita. Sen jälkeen harjoitellaan opeteltavaa asiaa yhdessä opettajan kanssa. Samalla suunnitellaan jo itsenäistä työskentelyä, josta yleensä kurssin loppupuoli koostuu. Tentittömien kurssien arviointi perustuukiin lukemattomiin palautettaviin tehtäviin ja töihin. Kaikki valmistavat ohjeiden perusteella omannäköistä jälkeä ja usein kurssin lopussa ne esitellään ja arvioidaan yhdessä.
Suunnittelussa valmistetaan huikean kokoisia portfolioita, joiden vaatimukset laajenevat opintojen edetessä. Monet asiat opitaan ensin tekemään manuaalisesti ja vasta sen jälkeen harjoitellaan sama asia tietokoneella. Kaavoituksessa yleensä kaavoitetaan ja valmistetaan tuote asiakkaalle (luokkakaverille). Muita kursseihin kuuluvia tehtäviä ovat esim. erilaiset testaukset, tutkielmat, kirjalliset portfoliot, piirustukset jne.
Itse arvioisin koulun haastavimmaksi puoleksi juuri suuren tehtävien määrän. Ei tarvitse lukea, mutta olisipa se helppoa avata vain kirja jos ei päässä liiku yhtään ideaa ja seuraavana päivänä pitäisi olla valmis malllisto. Idearikkaus, nopea tempo ja ajanhallintakyky, päätöksentekokyky ja ennakointi ovat valtteja tässä. On myös etua, jos yksinkertaisesti osaa:D Esityskuvien piirtämiseen meni 1.luokalla paljon kauemmin, sitä oppii tietämään mikä on oleellista ja miten ihminen näyttää ihmiseltä :)
Meidän oppilaista on valmistuessaan työllistynyt melkein aina n. 95% mikä kuulostaa aika lohdulliselta luvulta! Töitä riittää monella saralla,kiitos kolmipainotuksen. On mahdollista toimia esim. sisäänostajana / ostoassarina / mallimestarina / itsenäisenä yrittäjänä / suunnittelijana jne. Koulutus antaa hyvät valmiudet monipuoliseen osaamiseen. Miinuksena tietysti on aivan liian täyteen puukatut 4 vuotta ja mahdollisuus ettei mikään 3 osa-alueesta tunnu bravuurilta.
Työharjoitteluun kannattaa suunnata aikaisintaa kakkosella, varsinkin jos ei ole ennen tätä opiskellut alaa ollenkaan. Itselläni ensimmäinen harjoittelu on juuri käynnistynyt. Toimin suunnittelijan assistenttina ja ainakin alkupäivät ovat vaikuttaneet lupaavilta. Harjoittelupaikat hankitaan itse, mutta koululle tulee jatkuvasti työtarjouksia laajalta rintamalta. Oman paikkani hankin omatoimisesti soittelemalla ja mailailemalla yrityksiin. Haaveenani on suorittaa toinen harjoittellu ulkomailla, jonka varmasti teenkin:)
Minun pitäisi valmistua 2012 mutten ota mitää paineita asioista. Tällä hetkellä se näyttää hyvin todennäköiseltä ja mahdolliselta, mutta annan elämän viedä. Jos satun vaikka muuttamaan taas ulkomaille, niin en häitäile opiskelujeni kanssa. Töitä ehtii tehdä koko loppuelämän sano meiän äiti!
Siitäkään ei ole vielä hajua mitä tahtoisin tehdä työkseni. Minua kiinnostaa muotitoimittajan / yrittäjän / alan opettajan / stylistin jne hommat. Kaavoittajaa minusta ei tule, mutta muuten olen aika avoin tuleville vaihtoehdoille:)
Tällä hetkellä keskityn harjoitteluuni ja tilaustöiden tekemiseen, joita satelee lukemattomien sukujuhlien myötä. Vielä pitäisi itsellekin vääntää kaikkea kivaa kesäksi! Mutta vielä koulusta sen verran, että vaikka tuli manattua sen tiukkaatahtia ja työnpaljoutta, niin silti en ole katunut hetkeään että menin sinne. Päin vastoin, on hauskaa opiskella asioita, jotka tuntuvat enemmän harrastukselta kuin työltä. Niin minun mielestä jokaisen tulisikin elää, on turha lähteä opiskelemaan alaa joka ns. maistuu paskalta jo pääsykoekirjoissa.
Suosittelen vestonomi linjaa niille, omaavat luovan mielen,ovat ihan aidosti kiinnostuneita vaatteista, joilla on hyvä motivaatio opiskella ja luonnetta antaa koulun viedä kaikki vapaa-aika:DD just kiddding. Kyselkää lisää jos kiinnostaa :) Tämmöisen tarinan sain aikaan,voi olla että jotain oleellista puuttuu mutta ei sen väliä.

Nyt unille,
xoxo
Casey

Tunnisteet: , , ,

38 kommenttia:

7/4/10 22:27 , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

oot sä ite tehnny noi asut ??:oo
ihan älyttömän hienoja !

-iins

 
7/4/10 22:40 , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Sinussa on kyllä selkeesti pientä suunnittelijan vikaa! Aivan ihania malleja ja erikoisia leikkauksia olet kehitellyt. Katotko yleensä jostain vinkkejä vai mielikuvituksellako mallit suunnittelet?
Tanja

 
7/4/10 22:40 , Blogger Jessika kirjoitti...

Vitsit ku oon samanlainen :) Ala-asteella halusin arkkitehdiksi mutta huono matikka pää ja tällä hetkellä lyhyt matikka ja se etten aijo kirjoittaa matikkaa edes kirjoituksissa taitavat kertoa puolestaan etten ole pääsemässä lukemaan arkkitehtuuria :D tällä hetkellä opiskelen pukuompelijksi, mikä ei kyllä tunnu omalta jutulta, mielummin suunnittelisin vaatteita ja kadun älyttömästi päätöstäni tulla tälle linjalle stylisti linjan sijasta. NO kuitenkin jos hyvin käy, pääsen vaihtamaan stylisti linjalle ensi syksyksi ja saan korvattua aika ptikälti kaikki ensimmäisen vupden kurssit tältä linjalta joten tulisin kuitenkin valmistumaan ajoissa :) Näiden jälkeen valmistunkin ylioppilaaksi vasta kolmen vuoden päästä (siis tämän vuoden mukaan lukien neljän) koska olen amislukiossa, mutta kirjoitusten jälkeen olisi tarkoitus hakea metropolia AMK:hön lukemaan sisustus suunnittelijaksi : Tosin, jos en pääse vaihtamaan stylisti puolelle, on tietysti sekin mahdollisuus että hakisin tälle kyseiselle linjalle mitä opiskelet. Kaikki vielä suhteellisen auki : Kuulostaa ainakin tosi kivalta ja sun tekemät vaatteet on niin supersöpöjä että melkein jo pyytelen sun tekemään mullekin tollaisia mekkoja :)

 
7/4/10 22:56 , Blogger Nata kirjoitti...

Aika hassua ku olen seurannu sun blogia, ja sit luen et ollaan oltu samassa koulussa.. :)
Valmistuin ite kyllä 2006 tuolta turun ammatti-instituutista pukuompelijaksi :)

Mulla toi koulu ei vaan ollu sitä mitä odotin siltä..

Sun tekeleet on tosi hienoja :)

 
7/4/10 23:02 , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Opiskelitko Turussa Tekstiili- ja vaatetustekniikka? :)

 
7/4/10 23:02 , Blogger Misi kirjoitti...

Oi ihania mekkoja! Mä voisin ottaa niistä montakin :)

 
7/4/10 23:27 , Anonymous Katariina kirjoitti...

Löysin juuri sun blogin ja pakko sanoa, että vau ! Mä luin koko blogin läpi putkeen, koska musta sun kirjoitustyyli ja ennenkaikkea vaatteet oli niin ihania ja monipuolisia. Keep it up. Oot todella hyvä.

Ja tää postaus oli mielenkiintonen, koska ite pohdiskelen mitä tulevaisuudessa sitten voisi tehdä.

 
8/4/10 00:04 , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

ohh, nuo tekemäsi vaatteet. Ei voi ku suositella suunnitelijan uraa että me muutkin päästäisiin nauttimaan luovuudestasi! Hianoa kädenjälkeä, jatka samaan tahtiin!

 
8/4/10 00:06 , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Apua, meen jotenkin ihan sanattomaks tai häkellyn siitä miten lahjakas oot käsistäs! :-D tykkään siitä miten saat vaatteista kauniita juuri sillä yksinkertasella ja melko koruttomalla tavalla. Ne vain ovat kaikessa "yksinkertaisuudessaan" KAUNIITA. Mihinkään asuun ei ole ympätty siis mitään liikaa/turhaa.
Ja ei kyllä tuollainen siro nainen voisi omia vaatteitaan paremmin kantaakaan. :-)
Toivon ihan oikeasti, että sinulle tulee tulevaisuudessa mahdollisuus kokeilla siipiäsi useammassakin oman alasi ammatissa. Taidoista eikä hyvästä mausta ainekaan näytä olevan puutetta!

 
8/4/10 00:19 , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Noi vaatteet on niin upeita! Paljon mieluummin käyttäisin noita sun suunnittelemia mekkoja kuin ketjuliikkeiden valmistamia. Ja muutenkin sun blogi on tosi kiva ja jutut aina mielenkiintoisia :) Ja mun on vielä pakko sanoa, että vaikutat kyllä tosi ihanalta ihmiseltä :)

 
8/4/10 08:47 , Anonymous lanttu kirjoitti...

Noi sun vaaleet mekot ovat niin kauniita ja just ihanan mallisia :) Paljonkohan maksais jos sulta tilaisi mekon ? :D

 
8/4/10 11:41 , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Aivan upeita vaatteita! Siis onko nää kaikki luomukset sun tekemiä? Mahtavia, olet todella lahjakas!!
Haeppa siihen muodin huipulle ohjelmaan? Tulet voittamaan koko kilpailun.

 
8/4/10 11:42 , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Voisitko myydä jossain näitä vaatteitasi, vaikka huuto.netissä! Niin me lukijat pääsisimme nauttimaan näistä.

 
8/4/10 11:51 , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

..ja jatkoa. :) Innostuin niin että en huomannut mainita, kuinka upeita sun tekemät vaatteet mielestäni ovat! Ihan huippuja! :)

 
8/4/10 11:51 , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Moikka! Vaatiiko tuo linja käytännön osaamista? Pitääkö olla kuinka hyvä piirtämään / ompelemaan ja osata käyttää esim saumuria ja muita vempeleitä? Ennen alalle hakeutumista siis....

 
8/4/10 12:46 , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

täytyykö kouluun hakiessa osata ommella/piirtää hyvin/yms. ?

 
8/4/10 13:41 , Blogger Tiia kirjoitti...

Tämäpäs oli motivoiva ! :-)

Haluaisitko tehdä postauksen sun juoksuharrastuksesta?

 
8/4/10 14:28 , Blogger Kata kirjoitti...

Voi ei miten ihania luomuksia olet saanut aikaan!
Ja tosi hyvin kirjoitettu esittely tosta alasta. Harmikseni oon oikeasti aika rähmäkäpälä ompeluasioissa, vaikka piirtää osaankin ja olen todella kiinnostunut alasta, niin en varmaan ikinä pärjäisi :D

 
8/4/10 14:28 , Blogger bbella kirjoitti...

susta on kyllä tullu mun lemppari bloggaaja että sulla on niiiin mahtava tyyli josta saa niin paljon inspiraatioita ja oot niin iloisen näköinenki aina :) miten oot siis päässy asumaan ulkomaille muuten?? ihan vain tällainen välikysymys :D Nuo sun omat tekemät vaatteetkin on niin uskomattoman hienoja ja samantyylisiä yritän kaupoista metsästellä! Jatka vaan samaan malliin ja ihanaa kevättä sulle, oot kyllä niiin ihana! =))

 
8/4/10 15:37 , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

noi sun tekemät vaatteet on sairaan makeitaaaa!!!!

 
8/4/10 19:09 , Anonymous Saaara ;) kirjoitti...

wow, mitä vaatteita !
en ymmärrä miten kaavoitat joka vaatteen ja noi on hienompia vaatteita mitä mä oon edes ikinä ostanu ! :o
Kerro miten teet kaavat vaikka tollaseen vikana olevaan mekkoon ? siihen tarttee varmaan ihan mielettömän paljon taitoa :o !?
oot yks mun lempi bloggaajista ja tää on aivan uskomaton postaus ! älä ikinä lopeta bloggaamista vaikka muuttaisitkin ulkomaille. Ja sanon vielä et wow miten hienoi, oot tosi tosi taitava !

:))

 
8/4/10 19:46 , Anonymous B kirjoitti...

Tosi kiva postaus! itseänikin kiinnostaa vaatetusala, sillä unelmana olisi joskus työskennellä vaateliikkeen sisäänostajana. sellasta mietin että valmistavatko kaikki noin paljon vaatteita? mitä jos on kovin kiinnostunut alan markkinointipuolesta, eikä ole kovin kokenut suunnittelija/ompelija? pärjääkö opiskeluissaan kuitenkin, onko edes mahdollista päästä opiskelemaan?
vähän sekavaa tekstiä, mutta toivottavasti jotain saat selvää.
kiitos ihanasta blogista! :)

 
8/4/10 20:04 , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

aivan upeita mekkoja oot tehnyt!!!

 
8/4/10 20:23 , Blogger SASA kirjoitti...

Onko noi kaikki vaatteet sun itse tekemiä mitä sulla on noissa kuvissa päällä ? Aivan älyttömän hienoja ! Jokaikinen näyttää siltä että voisin pitää itsekkin noita :) Ja niin se jäi vähän epäselväks mulle että mikä ton koulun nimi nyt olikaan ja haetaanko sinne lukoin/amiksen jälkeen ? :)

 
8/4/10 21:15 , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Kaitsu! Rakastan tot kukkamekkoo. Oon aina ihastellu sitä. Teetkö mulle jonku saman tyylisen? nähdään taas! -märä-

 
8/4/10 21:32 , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

mua kiinnostaisi tietää täytyykö osata ommella kun hakee kouluun? testataanko sitä pääsykokeissa? voisitko vielä kertoa mitä siellä pääsykokeissa oli? mulle kyllä vahvistu vaan että haluan tohon kouluun!!! ja sitten vielä jos vinkkaisit sen verran että oliko sun vesivärimaalaus jotenkin taiteellinen vai enemmin selkeä kuva? en oikee osaa päättää kumpaan suuntaan lähtisin, tietenki tasokuvien tulee olla selkeitä :)

 
8/4/10 22:22 , Blogger Casey kirjoitti...

iins, joo:) kiitos!

Jessika, :) kuulostaa kyllä tutulta!Mulla ei arkkitehti tössänny matikkaan,mut se on kuulemma tylsää:D haha. Mut hae ihmeessä vestonomiksikin jos siltä tuntuu,meillä on ihan mukavaa siellä! ja kiitos:)

Tanja, kiitos:) <3 yleensä katselen malleja catwalkeilta,lehdistä. Saan inspiraatioita kankaista, luonnosta, elokuvista ihan mistä vaan.Monet on pitkän miettimisen tuloksia, toiset "kopioitu" omiin nimiin alkuperäisistä malleista:)

Nata, aika hyvä:Dmaailma on pieni. Mullekaan se koulu ei varsinaisesti tehnyt muutaku näyttänyt suunnan:)kiitti!

Misi, kiitos :)!

Anonyymi, en vaan pukuompelijaksi:)

Katariina, kiitos<3 ihana saada uusia lukijoita:) jaksaa taas postailla ahkerammin!

Anonyymi, voi kiitos:) yritetään!


Anonyymi, mä meen ihan sanattomaksi tommosista kommenteista:) kiitos! Tämmösten jälkeen alkaa itsekin uskoa omiin mahdollisuuksiin:D


Anonyymi,kiitos <3 mä toivon et sä pääset joskus käyttämään mun vaatteita,täytyy vaan keksiä miten saan ne kaupan hyllylle:D


lanttu,kiitos:) mä oon tehny tilaustöitä vaan ihan lähipiirille niin en oo miettinyt varsinaisia hintoja. Mut kyllä mä rutkasti halvemmalla opiskelijahinnalla teen kun ammatikseen tilaustöitä väsäävät.Tietty mallin/matskun vaikeus kulkee hinnan kans aika käsikädessä:)

Anonyymi, kaikki on omia tekeleitä:)kiitos! ja mun piti hakea jo ekaan tuotantokauteen mut pupu meni pöksyyn ja halusin lisäharjoitusta:D

Anonyymi, katellaan jos alkaisin levittää tätä myös blogin puolelle jossain vaiheessa.Se ois myös mun oma unelma:)

Anonyymi, ei ainakaan tarvitse kaikkia koneita osata käyttää,moni meistäkin ompeli ekaa kertaa ykkösen syksyllä:) kyllä sitä ehtii siellä opetella. Piirustustaito ei ole pahitteeksi, mutta yleinen sommittelutaito riittää aluksi, siinäkin kehittyy yllättävän paljon koulussa:) ja kiitos!

Anonyymi, ei tarvitse olla mikään mestari,yleinen käsitys ompelusta ja jonkun näköinen sommittelu taito varmasti helpottaa sisäänpääsemistä:)

Tiia, hienoa!:) voishan siitäkin kehitellä jotain:)

bbella, kiitos:D yritän olla positiivinen yleensäkin,kiva jos se välittyy täälläkin! Mä oon päässy ulkomaille ihan poikaystävän mukana, Teemun pelaa ammatikseen futista ja reissaan sen myötä. Mä oon vaan päättänyt aina reissata mukana:)ja kiitos vielä,ite oot ihana:)


Kata, kiitos:) alalla on niin paljon muutakin kuin ompelua,että varmasti löytäisit itselles paikan!

Anonyymi,kiitti!:)

Saaara, kiitos:)!! Ei siihen nyt ihan ultimatekykyjä tarvita:D kunhan saa hahmotettua millaisista paloista muodostuu mikäkin ja on valmis ompelemaan monta lakanakangasversiota:D Viimeisessä mekossa yläosa on kaavoitettu mun omille mitoille tehdystä peruskaavasta (matemaattisesti piirretty kaava).Helmaosa puolestaa on käännelty päälle peilin edessä saksien ja nuppineulojen avulla:D


B, kiitos:) Ei meillä varmaan kukaan muu ompele näin paljon.mä oon ihan yhtä mun ompelukoneen kanssa,mutta moni luokkalaisista ei ompele kuin koulun pakolliset työt. Esim,mun hyvä ystävä ei aio olla missään tekemisissä ompelukoneen kanssa koulun jälkeen vaan hamuaa nimenomaan sisäänostajan hommiin. Jos kestää 1&2vuoden vähäiset ompelut,voi 3 ja 4 keskittyä lähestulkoon pelkästään markkinointiin:)!

Anonyymi,kiitos:)!

SASA, juu kaikki on itsetehtyjä:) kiitos! koulu oli metropolia AMK,vaatetusala ja sinne haetaan lukion/amiksen jälkeen:)

 
8/4/10 22:25 , Blogger Casey kirjoitti...

MÄRÄ, tietty teen kunhan vaan kaivat jostain tommosen kankaan:D mummon 60luvun varasto loppu:/

Anonyymi, ei tarvitse osata ommella:) moni meilläkään ei osannut ommella vielä koulun alkaessakaan! Ja meillä oli kaksi vesivärimaalausta,se jota luulen että tarkoitat oli mulla "tarkka" kuva.Mutta sain siitä haastattelussa kommentteja, että se oli täysin poikkeava muihin verrattuna:Dilmeisesti ihan hyvällä tavalla,kun sisään ottivat:)Suosittelen tekemään jotain omannäköistä, jota pystyt perustelemaan juuri haastattelussa! toivottavasti auttoi,tsemppiä!:)

 
13/4/10 21:11 , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Mitä siellä pääsykokeissa oikein kyseltiin ja millasia tehtäviä piti tehdä? Oliko jotain ennakkotehtäviä tai jotain kirjaa mitä piti päntätä? Anteeks jos näihin luki vastaukset jo tuolla postauksessa mut kun oon nii jäätö näköjää etten tajua :D Oot tosi taitava kyllä käsistäs ja ihania vaatteita.. :)

Ps. Aivan mahtava blogi!

 
13/4/10 21:16 , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Aijempaa vielä...
Että eikö tarvii olla ollenkaa aijempaa koulutusta, ku oon itse nyt amiksessa ihan erilaisella alalla ja kiinnostaisi hirveesti just vaatetusala.. Tiiätkö mitään amiksen ja amk:n vaatetusalojen eroista että, onko toi amk sitten paljon parempi kuin amiksen joku pukuompelija?

Hyvää kevättä!!

 
13/4/10 22:06 , Blogger Casey kirjoitti...

Anonyymi, kouluun täytyy tehdä ennakkotehtävät jotka käsittääkseni pitää tällä viikolla palauttaa? tai piti jo. Niiden perusteella n.60 henkilöä kutsutaan pääsykokeisiin, joka sisältää haastattelua,piirustus ja muotoilutehtävää jne.Mitään ei varsinaisesti tarvitse päntätä,tietty jos kiinnostaa selata jotain vaatetusalan opuksia, niin ei siitä haittaakaan ole:)kouluun voit hakea lukion tai amiksen jälkeen,eikä tarvitse olla mitää kokemusta juuri tältä alalta (tietty se katsotaan eduksi jos on). Ammattikorkea nimensäkin mukaisesti on korkeampi koulutus.Näin ollen jos laittaa järkipelillä ne kaks vierekkäin on amk parempi.Sanoisin että pukuompelija on hyvä pohja,mutta aika suppea tutkinto pelkästään:) ja kiitos ja hyvää kevättä sinullekin:)

 
15/4/10 16:55 , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Kiitti! Mutta, en siis ollu tänä keväänä hakemassa vaan ehkä sitten ens keväänä:)

 
14/10/10 00:40 , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Voi miten mainio löytö tämä sinun blogisi! Itse haaveilen vestonomin opinnoista. Saat näköjään toimia jonkin verran lukijoiden opinto-ohjaajana, kuten myös mun: tiedäkkö kuinka hyvät tsäänssit on päästä opiskelemaan alaa, jos ei ole hankkinut aiemmin minkäänlaista kyseisen alan koulutusta? Olen ylioppilas, tällä hetkellä opiskelen merkonomiksi ja vapaa-aika menee kaikenlaisten käsitöiden parissa. :)

 
14/10/10 08:47 , Blogger Casey kirjoitti...

Anonyymi, meillä suurin osa on käynyt lukion jälkeen toisen asteen koulutuksena esim. pukuompelijalinjan. Itse vain osan siitä. Mutta löytyy meiltä muutama suoraan (n.2-5) suoraan lukiosta tullutta. Osa on sitten opiskellut korkeakouluissa samantyyppistä alaa, esim vaatetusteknikkaa yms. mutta kokenut ettei se ole oma juttu ja hakenut meille. Pitää olla hyvä motivaatio ja jotain selkeästi annettavissa, sillä perehdytys jakso niille joilla ei ole aikaisempia opintoja on toosi lyhyt. Usein menee niin että uusille asiat tuntuu tosi vaikeilta ja jo alaa opiskelluille vähän liian helpoilta alussa. Työt ja tuotokset valmistetaan sitten oman tason mukaan:)

 
14/10/10 19:03 , Blogger Milla kirjoitti...

Oii vitsi tota haluisin niin päästä tekee! Ja toi postauksen alotus oli melkeen ku mun elämästä :D Mulla myös yläasteen kässänope sai mut innostumaan vaatteiden tekemisestä ja suositteliki mulle hirveesti jotain sentyyppistä alaa. Mut musta on kans toivottu jotain "hienompaa", eli en osannu ajatellakaan, että lähtisin jotain tollasta tekemään. Mielessä on pyöriny myös sisustussuunnittelija ja arkkitehti(se tosin enemmän isän ehdotuksena) Nyt oon lukiossa, ja ois jo ihan hirvee hinku päästä tekemään jotain, josta oikeesti tykkää, eikä vaan tätä ainaista lukemista. Yliopistoa en voi kuvitellakaan :D Voi siis hyvinki olla, että on tätä postausta ja sua kiittäminen, että taisin vihdoin tajuta että toihan on ihan selvästi se mun juttu :D Eli kiitokset tästä, rohkas tosi paljon!

Haluisin vaan kysellä, että osaatko kertoo vähän tarkemmin, miten hyvät/huonot mahollisuudet tonne on päästä lukion jälkeen tai yleensäkään millonkaan? Helsinkiin haluisin siis opiskelemaan. Millä asioilla on valinnoissa suurin paino? Kiitos! :)

 
22/3/11 20:11 , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Tosi kiva blogi sulla, varsinkin se, että ompelet itse kiinnostaa. Suunnittelen itsekkin vaatepuolelle suuntautumista ja lukio on nyt käyty. Luulin kuitenkin, että vestonomiopintoihin vaaditaan artesaanin koulutus, mutta sä kävit vaan 1 vuoden tätä alaa, eikös? Eikö sitä sitten kaikissa kouluissa vaaditakaan?

 
23/5/11 17:26 , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Heipä hei!
Onni potkaisi, ja vestonomin pääsykoekutsu putosi postiluukusta! Mietityttää kuitenkin kovasti se työllistyminen. Yleiskäsitys tuntuu olevan se, että varsinkin Suomessa vaatetusalalle lähteminen on melkoinen riskinotto. Esim. vaatesuunnittelijan ja muotoilijan (myös niihin tuli pääsykoekutsu, mutta pelottaa!) uralle lähtemisestä varoitellaan. Monet ovat sanoneet, että työttömyys ja köyhyys on edessä jos näille aloille lähtee...
Kerroit jo jonkin verran vestonomien työllistymisestä, mutta voisitko kertoa lisää? Työpaikoista ja palkoista yms. Entäs jos haluaa alan opettajaksi? Millaista lisäkoulutusta se vaatii ja mitä/keitä voi opettaa?

SUURkiitos! :)

 
27/7/11 11:30 , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Moikka! Minä haluaisin tietää pääsykokeista sen verran että onko matikka osuus vaikea vai selviänkö ihan perustaidoilla? Entä muu tehtävät pääsykokeessa? Millaisia olivat? Niin ja pitääkö tehdä oma portfolio omista töistään ja pitääkö se esitellä yms.? Kiitos jos viitsit vastata! Olisi suuri apu!

-Tirppis

 

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu