Sivu on muuttanut uuteen osoitteeseen

Patternmaker

11/24/2010

Patternmaker

Helou, lupasin infoilla miten se wanhojentanssimekko etenee. Tein siis aluksi asiakkaan mittojen perusteella peruskaavan, joka on siis matemaattisesti laskettu ja piirretty vähän tönkön kotelomekon näköinen naisten puku. Tein peruskaavasta prototyypin lakanasta ja sovitin sen asiakkaalle. Sovitusmuutokset tein 1:1 kaavaan sovituksessa ilmenneiden ongelmien perusteella. Kaavat voi tehdä ensin pienoiskoossa, jos haluaa harjoitella yms. mutta itse teen yleensä suoraan reaalikokoon. Muutosten jälkeen lähdin ammattitermiä käyttäen kuosittelemaan kaavaa. (Eli peruskaavasta muutetaan erilaisten kuositteluohjeiden avulla sen mallinen mitä halutaan). Seuraavassa vähän havainnollistavia kuvia, huomatkaa miten suuria nuo kaavat on, koko keittiön pöytä peittyy.

1. Peruskaava, johon on tehty sovitusmuutokset ja kuositeltu yläosa
2. Peruskaavasta kopioitu helmaosa, joka on kuositeltu
3. Erilaisia kuosittelu-ohjeita (esim. erilaisista pattern maker-kirjoista, omani ovat koululta)
4. Silkkipaperille jäljennetyt kaavat, eli leikkuukaavat
Nyt käyn tekemään varsinaista ensimmäistä prototyyppiä wanhojentanssipuvusta ja siihenkin käytän lakanakangasta. Työ jatkuu sovituksella ja taas sovitusmuutoksilla, mikäli niitä tulee. Muutokset tehdään noille isoille matulatuuripapereille ja niistä kopioidaan taas uudet leikkuukaavat.

Tämmöisillä puuhilla siis työ alkaa ja etenee :) Kysyä saa, jos jokin askarruttaa/kiinnostaa!

P.S. kiva lumipyry

xoxo
Casey

Tunnisteet: , , ,

10 kommenttia:

24/11/10 13:12 , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

uih, oot kyl taitava!<3 osaisimpa mäkin.. mistä vois saada valmiita kaavoja? niinku esin hame koko34. voiko valmiita kaavoja ees käyttää tai ootko ite tehny koskaa niillä? ja sit toinen juttu mikä jäi vaivaa; sanoit joskus et oot tyytyväinen pituutees (160,00cm muistaakseni)ja sanoit ettet haluis olla ainakaa pidempi. OIKEESTI?? sit samal ihmettelit et ku oot jääny perheen lyhkäsimmäksi, vaarikin sanoo sua kääpiöksi, niin ihmettelen vaan että etkö oikeesti haluis olla vai pidempi???? ja ei siinä mitään ihmetteln vain,, sun blogi on mun YKKÖS SUOSIKKI!!!! oot niin nätti tyylikäs ja taitava SULOTAR!!!! Muuten sun ois tai PITÄIS hakee siihen muodinhuipul ohjelmaan! VOITTAISIT VARMASTI. Ja sit viel semmonen et voiko sulta tilata vaatteita? jos maksaa hyvän hinnan ja ostaa tietysti kankaat? Lämmin KIITOS jos vastaat, tiiän et vastaat:) ja sori tää mun romaani ja toiv saat jotain selvää :) hih hih terkuin: jazmina

 
24/11/10 13:54 , Blogger Casey kirjoitti...

jazmina, valmiskaavoja saa käsityölehdistä (suurikäsityö/burda) ja esim. eurokankaasta saa ostaa yksittäisiä. Valmiskaavat on monesti ihan ok, ainakin burdalla. Tietysti on mahdotonta saada täydellistä istuvuutta kun ne on tehty standardimitotuksella. Tilaustöitä teen kyllä tälläkin hetkellä, mutta ne on aika harvoja valittuja, koska ei rehellisesti ole aikaa:) ja en haluaisi olla yhtään pidempi!

 
24/11/10 14:54 , Anonymous -emma- kirjoitti...

Miten tuo peruskaavan laskeminen käytännössä tapahtuu? Lasketaanko se jollain tietokoneohjelmalla vai käsin vai miten?
Kaikki tekemäs mekot on ollu kyllä tosi upeita! Kiva seurata tän mekkoprojektin vaiheita kun tykkään itekkin ommella,tosin toistaseks vähän yksinkertasempia juttuja. :)

 
24/11/10 15:15 , Blogger Casey kirjoitti...

-emma-, peruskaavan voi tehdä sekä koneella että käsin. Itse olen tehnyt yleensä käsin ja siinä ihan piirretään ohjeiden mukaan viiva kerrallan, viivojen pituudet,pisteet yms. lasketaan erilaisilla kaavoilla joihin sijoitetaan asiakkaan mitat. Aika matemaattista siis:D Tietokoneet on siitä kivoja, että voit yleensä sijoittaa mitat suoraan sinne ja se piirtää niin avulla automaattisesti. Kuositteluun, eri kokojen sarjontaan ja jopa kaavojen kankaalle asetteluun on sitten omia tietokoneohjelmia, joten jos nämä kaikki löytyisi kotona ja olisi vielä julmetun kokoinen kaavapiirturi(=printteri), niin ei tarvisi käsin mitään tehdä.Käytännössä näin on vain kouluilla ja suuremmissa yrityksissä,monet ompelijat tekevät manuaalisesti kaiken, kuten minä.

 
24/11/10 16:57 , Anonymous Heidi kirjoitti...

heips!
kiva bolgi, oon vasta muutaman viikon seuraillu, mutta tää on oikeesti kiinnostavaa luettavaa - voinee johtua siitä, että tuo opiskelualasi on kouluajoista lähtien kiinnostanut mua hirveesti, vaikka itse en uskaltanutkaan tehdä sitä valintaa, että olisin akateemisen koulutuksen sijaan lähtenyt kouluttautuun luovalle alalle.

mutta siis asiaan: onko sulla suositella jotain tiettyjä kaavotus- ja kuosittelukirjoja, joista pystyis itse opiskeleen kaavantekoa?
kiinnoistais ottaa projektiksi opetella kunnolla sääntöjen mukaan tekemään vaatteita (eikä aina pelkkiä ilman kaavaa tai valmiskaavasta muokattuja räpellyksiä)
:)

 
24/11/10 18:20 , Blogger Heini ja Virve kirjoitti...

Tosi kivannäköne blogi! :) Oon alkanu lukee tätä pari viikkoo sit ja sullon tosi kiva tyyli ja aina odotan innolla noita sun ompelupostauksii! Vaikutat tosi lahjakkaalta ihmiseltä :) //Heini

 
24/11/10 21:51 , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

mitä muuten si moda tarkoittaa? onko moda niinkuin tyyli? ja miten päädyit kyseiseen nimeen? :) -jazmina

 
24/11/10 22:06 , Blogger Casey kirjoitti...

Heidi, kiva kuulla:) mä en tiedä onko yhtään suomalaista kirjaa, jossa suoraan neuvotaisiin esim. peruskaavan piirtäminen tai opeteltaisiin kuosittelemaan. Netistä saa tilattua kirjaa nimeltä "Patternmaking for fashion design" (Helen Joseph Armstrong) ja se on mun mielestä parhain mitä olen nähnyt! Itsellänikään sitä ei ole, toisikon joulupukki tänä vuonna :P Itse opiskelen koulun lisäksi kaavojen tekoja valmiskaavojen ja vanhojen vaatteiden avulla :)!

Heini, oiku kiva kuulla:) kiitos!

jazmina, si moda on espanjaa ja ei suoraan käännetty ole muutakuin = kyllä muoti. Mutta kai se on vähän niinkuin "muoti on jees" :D ei sille taida olla sen parempaa käännöstä :) Näin joskus aikoja sitten "si moda"-tekstillä varustettuja tarroja yhden espanjalaisen muotilehden välissä ja sieltä nimi juontaa tarinansa.

 
25/11/10 16:07 , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Heippa!
Tosi kiva postaus! En ole ikinä ajatellut asiaa noin pitkälle alkuun, mun ompelut kun on enemmänkin pikkujuttuja tai tuunauksia. Mutta tosi kiva lukea tällaisiakin juttuja! Ja osaat kirjoittaa niistä niin että "taviksetkin" ymmärtää! :)
-Taija

 
25/11/10 21:18 , Blogger Casey kirjoitti...

Taija, kiitti:)! mietin kyllä että luuletteko mun pitävän teitä ihan nuijina kun kirjoitan noita selvennyksiä, mutta hyvä että kelpasi:D

 

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu