Sivu on muuttanut uuteen osoitteeseen

The best year of my life so far

3/17/2010

The best year of my life so far

Noniin, toivepostauksena tulee kertomusta mun viime vuodesta. Eli asuin siis ensin Norjassa ja sen jälkeen Ruotsissa. Tarina on jaettu kahtia ja tänään kuullaan osa Norja :)


Hieman taustaa alkuun:
Eli muutin kotoa pois ennen ylioppilaskirjoituksia. Ensimmäinen oma koti löytyi Turusta Teemun kanssa. Tällä hetkellä ollaan seurusteltu 5½ vuotta. Teemu lähti Turkuun pelaamaan ja seurasin perässä. Kävin siellä vuoden valmistavaa koulua vaatetusalaa ajatellen. Vuoden jälkeen muutin Vantaalle opiskelija-asuntoon. Puoli vuotta opiskeltuani Teemu ilmoitti lähtevänsä Norjaan pelaamaan ja päätin lähteä mukaan tällekin reissulle. Olen muuttanut viimeisen 2 vuoden aikana 10 kertaa :D ja joku taatusti kysyy MIKSI? noh kliseinen vastaus on "rakkaudesta" ja vähemmän kliseinen vastaus on että olen spontaani, elämän janoinen, kokeileva ja intuitiolla menevä ihminen!haha. Mutta Norjassa oltiin siis tammikuussa 2009!

Teemu meni pari viikkoa edellä ja minä tulin kun koululta kerkesin. Ensimmäinen lento pienellä potkurikoneella oli helvetillistä:D en ole koskaan pelännyt niin paljon!
Ensimmäiset maisemat näyttivät jokseenkin tältä:
Tämä kyltti kertoi minulle mihin oltiin tultu.Sogndal, 3000 ihmisen kyläpahanen Norjan suurimman vuonon sydämessä. Tässä vaiheessa sitä mietti mihin soppaan olin taas itseni laittanut! Lähimpään suurkaupunkiin Bergeniin oli iki-ihania vuoristoteitä 3,5 tuntia, Osloon noin 6 tuntia:)
Hämmennys oli suuri, kun seisoin ensimmäistä kertaa uuden kämpän parvekkeella:
Neljä suurta vuorta kohosi tämän pienen kylän ympärille. Kotkaan ja Etelä-Suomeen tottuneelta tytöltä meni sormi suuhun.
Talvi meni seilaillen Suomi-Norja väliä. Kävin noin puolet ajasta koulua ja puolet majailin Norjassa tehden etätöitä. Päätin jo siinä vaiheessa hakevani kesätöitä sieltä. Yritin kovasti opetella kieltä, joka kaiken hankaluuden lisäksi ei ollut sitä perus kirja norjaa vaan todella todella hankalaa murretta:D Esimerkiksi normaalisti "Ei" lausutaan ihan "Ikke", nämä sanoivat "Iche":d
Kevät saapui Sogndaliin melkein kuukautta aikaisemmin kuin Suomeen. Kumma kyllä luulin Norjassa olevan kylmä ja varsinkin näillä "jylhillä" alueilla satavan runsaasti. Toisin kävi, elin lämpimimmän kevään ja kuumimman kesän pitkään aikaan. Pääsiäisenä parveke ( ja minä) näytti tältä:
Sisältä talosta ei ole hirveästi kuvia, tämäkin otettu ennen omien kamojen raahamista:
Asunto oli 1makuuhuone,keittiö/olkkari yhdistelmä ja sopivan kokoinen meille kahdelle. Talo oli reilun vuoden vanha, joten supermoderni keittiö ja vessa oli mieleen urbaanilapselle. Tuotiin muuten matkatavarat Teemun vanhempien matkailuautolla:) Uusia kalusteita ei ostettu kuin parvekkeen tuolit + pikku sisustusta.
Reissailuista oppi ainakin sen, että säilyttää vain mitä oikeasti tarvitsee:D

Kevään edetessä suuret paikalliset omenatarhat puhkes kukkaan ja näin ehkä elämäni kauneimpia maisemia:
Innostuin norjassa urheilemaan taas vuoden tauon jälkeen sen tutun 6-7 päivää viikossa.Syynä varmaan superpieni kaupunki, jossa isoin rakennus oli upouusi monitoimiurheiluhalli. Noissa maisemissa teki kyllä tiukkaa juosta lenkkiä, kun ainoa vaihtoehto oli juosta vuoren rinnettä ylös:D
Melkein kaikki lumi vuorilta oli sulannut toukokuuhun mennessä:)
Kevään aikana olin oppinut jonkun verran norjaa ja saanut jopa hoidettua vakuutuksen ja ID:n (Norjassa tarvitaan se, jos haluat esim työskennellä, koska se ei kuulu EU:hun) norjan kielellä. Suureksi iloksi sain myös töitä paikallisesta fiinistä Stockan herkkumaisesta ruokakaupasta/kahvilasta. Aloitin siellä 2.6.2009. Vaikka asukkaita tässä pikkukylässä oli vain se 3000, kesäisin paikka herää eloon monista monista turisteista.Sain töissä ollessa puhua päivittäisen norjan lisäksi, ruotsia, suomea ja jopa espanjaa:D

Sogndalin suurin turistirysä on nämä vuonoilla risteilevät lautat ja alukset:
Myös mun täti ja hänen mies kävivät autoreissulla paikanpäällä ja reissasivat kyseisillä lautoilla. Jos joku innostuu hieman erilaisesta matkailusta suosittelen erittäin lämpimästi Bergenistä lähtevää vuonoristeilyä:) Bergenistä puheen ollen tehtiin sinne muutama yhden yön reissu kevään aikana ja Oslossa tuli käytyä myös pariin otteeseen. Ajettiin matkat autolla, joten tuli nähtyä kaikenlaista vesiputouksista, jyrkimpiin vuorenrinteisiin, sään muuttumista kesästä täys talveksi jne.
Kesä oli sitten kuumin pitkiin aikoihin.Saatiin nauttia kesäkuussa monta viikkoa 30asteen lämmöistä:
Paikallinen uimaranta oli älytön!
Isoja kaupunkeja rakastavana ihmisenä tää paikka opetti mulle että täälläkin voi olla mielenkiintoista tekemistä ja ihanaa elämää. Nautin kauniista maisemista, patikka retkistä, piknikeistä, maalaiselämästä:D jne. aivan mielettömästi.
Vaikka mulle kesä oli upea kokemus, uusi kieli, erilainen työpaikka, uusi maa, uusi kaupunki. Ei elämä ollut niin ruusuista, sillä Teemu poti polvivaivoja eikä pelit sujuneet toivotulla tavalla.

Heinäkuun puolessa välissä irtisanouduin työpaikalta ja pakattii kamoja. Jalkapallon siirtoikkunan auetessa oli edessä uusi muutto, tällä kertaa kohtee Ruotsi ja Falkenberg <3 siitä lisää seuraavassa postauksessa.

Mitäs tykkäsitte? Oliko hölmönhöpinää, halutaanko jotain muutoksia seuraavan osaan?vai tehdäänkö sitä? Kysymyksiä saa heitellä ilmaan!

xoxo
Casey

p.s. Mulla on huomenna viimeinen koulupäivä tänä vuonna!!!!jeee.Perjantaina reissuun ja pääsiäisen jälkeen alkaa harjoittelu.
p.p.s. Äiti sai selville mihin ollaan matkustamassa,jaan teille tiedon huomenna:D

Tunnisteet: , ,

17 kommenttia:

17/3/10 22:55 , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Hei!
Ihana postaus! Oletteko poikaystäväsi kanssa kihloissa,kun olette seurustelleet niin kauan?

 
17/3/10 23:30 , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Tosi mielenkiintosta luettavaa, joten tee ehdottomasti myös ruotsipostaus! :-)

 
18/3/10 09:41 , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

upeita maisemia vaaau. ja tee seuraava osa! oot varmaa nii unelmien tyttöystävä ku lähit kanssa! ois ihanaa jos vois tehä samoin ite :) ja sul on paras blogi ikinä psps <3

 
18/3/10 09:52 , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Voi kuulostaa liian unelmalta.. mä haluan tonne kans.. :(

 
18/3/10 11:24 , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Ei ollu höpinää, oikein kiva postaus :) Jännä nähdä kuin erilaiselta Norjassa näyttää verrattuna siihen millanen kuva siitä on päässä, vaikka se on noin lähellä :D Ja Teemun kanssa ootte kyllä suloinen pari:)

 
18/3/10 12:41 , Anonymous jippe kirjoitti...

aivan ihana postaus! oon jonkun aikaa miettiny, että norjaan ois niin mahtava päästä edes lomailemaan, ja tää kyllä vahvisti mun ajatuksia :) innolla odottelen ruotsipostausta.

 
18/3/10 13:28 , Blogger Casey kirjoitti...

Anonyymi, ei olla kihloissa, ainakaan vielä:)

Anonyymi, tulossa on tänään!

Anonyymi, tehdääntehdään:) ihana kommentti<3 kiitos

Anonyymi, vähän vaan rohkeutta ja sinne vaan.Huikeita kokemuksia saat!:)

Anonyymi, totta mullakin kuva muuttu totaalisesti Norjasta ton reissun myötä. Ainakin tuo vuonoalue on mahtava kaiken kaikkiaan ja kiitos :)!

jippe, kiitti!illalla tulee se varmaankin:) ja vinkkinä että nyt kevään edetessä siellä on parhaat matkailuhetket.Lumet sulaa vuorilta ja muodostaa huikeita vesiputouksia:)

 
18/3/10 13:32 , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Heippa,
Haluaisin tietää enemmän järjestelyistä mitä vaatii kun muutta ulkomaille.
Vai voiko sitä vaan lähteä? miten asunto järjestelyt yms..

Elina

 
18/3/10 13:32 , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Heippa,
Haluaisin tietää enemmän järjestelyistä mitä vaatii kun muutta ulkomaille.
Vai voiko sitä vaan lähteä? miten asunto järjestelyt yms..

Elina

 
18/3/10 14:15 , Blogger Milja/Vendeta kirjoitti...

Vau, kuvien perusteella ihan mieletömän kaunis paikka :) OOn vähän kade, kun ite oon niin nössykkä että kaikki uusi tuntuu pelottavalta :D Ootan ihan innoissani sitä jatkopostausta :)

 
18/3/10 15:34 , Blogger Kata kirjoitti...

Tykkäsin hurjasti tästä postauksesta! Ihania kuvia ja sait Norjan näyttämään paljon paremmalta mun silmissä mitä oon koskaan ajatellu :)
Ja ihanaa kuulla myös, että ihan rakkauden perässä muuttaessasi oot saanu kokea noin hienoja asioita. Joudun itsekkin todennäköisesti muuttelemaan piakkoin ton kiekkoilijamieheni kanssa ja se vähän pelottaa.


Mietin muuten, etteikö sulle tullu hieman yksinäistä uusilla paikkakunnilla, uusissa maissa jos et etukäteen tuntenut ketään? Saitko kavereita noista paikoista?

 
18/3/10 16:05 , Blogger Casey kirjoitti...

Elina, Ulkomaille voi lähteä noin vain, tietysti riippuu mikä maa on kyseessä. Joihinkin tarvitaan varmasti pitempään oleskeluun viisumia (näistä en tiedä kun ei tarvittu), ja esimerkiksi juuri EU:n ulkopuolella olevassa Norjassa työskentely/puhelin liittymän otto/vakuutukset yleensäkin kaikki mihin rekisteröidytään on mahdotonta ilman norjalaista ID:tä. Asunnoiden hankinta meille oli helppoa kun Teemun joukkue oli etukäteen katsonut vaihtoehdot ja me vain valitsimme.Se kuului siis sopimukseen. Mutta ainakin pohjoismaissa tulee normaalien lehtien lisäksi samanlaisia asuntoliitteitä kuin Suomessa ja kiinteistövälitystoimistoja on pilvin pimein:)

Milja/Vendeta, kiitti! mäki muutin ensin Kotkasta Turkuun ja se tuntui jännältä:D Pienin askelin niin hyvä.Nostan pikkusiskolleni hattua joka lähti suoraan Espanjaan yo-kirjoitusten jälkeen:)

Kata, kiitti!monet on hölmistelly mun rakkauden perässä juoksua, mut elän aika päivä kerrallaan enkä halua ajatella no että sitten viiden vuoden kuluttua me eletään yhdessä:D mitä järkeä siinä on.Ei koulusta ole pakko valmistua neljässä vuodessa jos ei halua ja asiat on _aina_ järjesteltävissä jos on luottamuksen arvoinen oppilas:) Mulla itsellä oli hyvä tuuri siellä Norjassa, Teemun joukkueessa pelasi toinen suomalainen, joka oli tuttu jo Turusta. Hänen tyttöystävä asui Norjassa myös:) Ruotsissa puolestaan Teemun veli asui vajaan tunnin matkan päässä Göteborgissa ja hänen tyttöystävä oli siellä myös. Tutustuin tietty työpaikalla ihmisiin ja muihin joukkuelaisten tyttöystäviin:)Pitää vaan olla rohkea puhumaan vieraita kieliä! Siskokin on saanut espanjasta paljon ystäviä jotka ei puhu sanaakaan englantia:)

 
18/3/10 17:33 , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

tosi kivan näköstä:) kiinnostaa että missä olit töissä norjassa?

 
18/3/10 17:54 , Blogger Casey kirjoitti...

Anonyymi, mainitsen sen tuolla. Olin Meny:ssä = ruokakauppa/kahvila:)

 
18/3/10 18:15 , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

minkä ikäinen olet?=)

 
18/3/10 18:18 , Blogger Casey kirjoitti...

Anonyymi, 22:) ja näytän kuulemma nuoremmalta:D

 
24/3/10 21:22 , Anonymous Ellae kirjoitti...

vau. en voi kuin ihailla sun spontaaniutta ja rohkeutta, en usko että itse pystyisin vain pakata ja lähteä :) sä vaikutat muutenkin tosi aidolta ja vahvalta ihmiseltä. ihana blogi, tälläsiä tarvitaan! :)

 

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu