Sivu on muuttanut uuteen osoitteeseen

Lets make summershorts!

4/22/2010

Lets make summershorts!

Tämä on kai tavallaan toivepostaus, sillä multa on pyydetty ompelu vinkkejä ja ohjeita. Tämä pitäisi olla niitä helpoimpia. Itselläni meni näihin alusta loppuun tunti 15 minuuttia.

Kyseessä on siis helppo shortsimalli, jota voi myös käyttää helpon hameen pohjana :) Tässä ei tarvitse osaa piirtää kaavoja yms, kun käytetään vanhaa vaatetta pohjana.
Tarvitaan vanhat boxerimalliset shortsit, jotka ovat sopivat joko korkeavyötäröisinä tai lantiolla,kummin haluaa. Itse pistin palasiksi hieman kulahtaneet yöpuvun boxerit ja tein mallista korkea vyötäröisen:

Mikäli shortseissa/boxereissa on sivusauma leikkaa auki se ja haarasauma ja pieni sisäsauma. Tällöin sinulle tulee erillinen etukappale ja takakappale,muute yksi iso kappale kuten minulla. (jos haluat tehdä hame version, voi suoristaa haarasaumat pois, mutta mittaa että ympärys mitta on riittävän suuri hameeseen sekä helmassa,että pepun korkeimmalla kohdalla, lisää leveyteen tarvittaessa mittaa):
Irroita vyötärökaitaleeseen kiinnitetty kuminauha ja leikkaa vyötärökaitale irti shortsiosasta:
Aseta kangas (se voi olla melkein mitä tahansa,mutta mikäli teet joustavasta materiaalista (trikoosta esim.) voit pienetää kaavaa n. 20%) kaksin kerroin ja neulaa "kaava" kiinni kankaaseen. Muista tarkastaa langan suunta. Neulaamista helpottaa jos silität mahdolliset kurtut ja rutut pois. Vyötärö saattaa olla mennyt kasaan aikaisemman kuminauhan myötä, joten venytä sitä reippaasti oikeaan asentoon:
Voit käyttää jo olemassa olevia saumavaroja ja mitata ommeljuovasta uudet saumavarat ja tarvittaessa piirtää ne tekstiililiidulla:

Leikkaa vyötäröä varten 2x niin leveä kappale kuin tuleva kuminauhasi + saumavarat. Pituus on oltava sama tai hiukan pienempi (joustavissa materiaaleissa selkeämpi ero) kuin shortsien yläreuna. Vyötärökaitaleen voin tehdä kahdessa osassa (kuten minä), jolloin siihen tulee 2 saumaa, tai yhtenä pötkönä, jolloin siihen tulee vain yksi sauma:
Leikkaa haluamasi levyisestä kuminauhasta sopivan napakka pätkä, jonka olet mitannut vyötäröltä/lantiolta riippuen mihin reuna sinulla asettuu. Itse tein 4cm leveällä, mutta mahdollisissa toisissa versioissa aion käyttää 6-7cm leveää.Sekin on maku asia:)

Aloita ompelu sisäsaumojen ompelulla, mikäli sinulla ei ole sivusaumaa. Jos on, ompele se ensin ja sitten käännä kangas "lahkeeksi" ja ompele sivusauma:
Huolittele se ennen haarasauman ompelua!
Käännä toinen lahje väärin päin ja toinen oikein päin. Aseta oikein päin oleva lahje toisen sisään, jolloin oikeat puolet ovat vastakkain:
Ompele ja huolittele haarasauma:
Minulla on sekä ompelukone, että saumuri, jolla teen huolittelut.Mutta mikäli sinulla on vain ompelukone, voit käyttää siksakkia huollittelemiseen.
Tämän jälkeen käännä toinen lahje ulos toisen sisästä ja käännä shortsit oikein päin:
Kuminauha on mahdollista laittaa kahdella eri tavalla, joista ensimmäinen on ns. helppotapa:

1. Ompele vyötärökaitale ympyräksi, mutta jätä saumaan keskikohtaan pieni aukko pujotusta varten. Kiinnitä kaitale shortsien vyötäröön. Pujota kuminauha hakaneulan avulla sille jätetystä aukosta ja vedä molemmat päät ulos jotta saat sen ommeltua "ympyräksi". Sulje tämän jälkeen aukko käsin tai koneella.

2. Itse tein kakkostavalla, sillä siintä tulee omasta mielestäni napakampi ja poimutuksista hienommat.
Ompele ja huolittele kuminauha sekä vyötärökaitale ympyräksi (ei tarvitse jättää mitään aukkoja):


Aseta kuminauha vyötärökaitaleen "sisään" ja neulaa kiinni. Voit käyttää yhtä luovasti omia jalkojasi venyttämään kuminauhaa, sillä neulaaminen onnistuu näin helpommin:D:

Ompele tukiompele juuri ja juuri kuminauhan päältä. Ommeltaessa sinun on myös venytettävä kangasta aika raa'alla kädellä. Pidä vasemmalla kädellä kiinni jo ommellusta osasta ja oikealla tulevasta, näin tulee parhain lopputulos, eikä kangas mene ryttyyn:
Tämän jälkeen aseta ommeltu vyötärökaitale shortsien päälle yläreuna vastakkain. Neulaa se samalla tavalla venyttäen kiinni yläreunasta. Ompele venyttäen millin kaksi edellisen ompeleen yläpuolelta, jotta se jää piiloon saumavaraan. Huolittele lopuksi kaikki kerrokset yhteen:
Lopuksi lahkeiden ompelu, jota helpottaa silitys. Itse käytän lahkeessa 2-2,5cm saumavaraa. Helpoin tapa saada siisti eikä yhtää kupruileva sauma on tehdä tukiommel. Käännä lahje ensin vain 1cm ja ompele nurjalta puolelta, milli kaksi reunasta. Tämän jälkeen käännä lahje uudestaan sentin verran ja ompele uusi ommel samalta etäisyydeltä:

Sisäpuolelle jää näkyviin 2 ommelta:
Ulkopuolelle 1:
Valmiina (mutta vielä silittämättömänä) shortsit näyttävät tältä:
Oma materiaalini on silkin tuntuinen puuvilla sekoite, joka ei jousta käytännössä ollenkaan. Väri on omasta mielestäni iiihana :) Itse tein vielä vähän "kaupallista lisää" shortseihin ja päällitikkasin saumat ennen lahkeiden ompelua. Se vähentää itsetehtyä näköä ainakin jossain määrin.
 
Jos ei ruttuja lasketa niin mitäs tykkäilette? Ajattelin tehdä pienillä muutoksilla (leveämpi kuminauha, ehkä nyörit vyötärölle, pidemmät lahkeet jne.) ehkä kahdet toisetkin shortsit. Yllätysyllätys kukalliset :D ja pilkulliset (jotka hölmö jätin jenkeistä ostamatta!)

Kyselkää, jos jäi epäselvää. Toivottavasti tykkäsitte tästä postauksesta. Mikäli positiivista palautetta tulee, voidaan ottaa tämä joskus uusiksi! :)

Oliko postaus / shortsit hitti vai huti?

Hyvää yötä:) lähden aamulla tsekkaamaan, onko tänpäiväisten ostopäivien jämiä enään jäljellä,jos tekisi vaikka kivoja löytöjä vielä...

xoxo
Casey

Tunnisteet: , , , , , ,

12 kommenttia:

22/4/10 23:43 , Blogger Noora-Emilia kirjoitti...

Ihan todella hienot shortsit. Kumpa osaisi itsekin tehdä edes jotain ompelukoneella, mutta ei. Olet tosi taitava tekemään vaatteita ja sulla on oikeesti sitä sellasta silmää, että niistä tulee hienoja ja hyvä mallisia ja sun näkösiä :)

 
23/4/10 00:26 , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

hitti! tee mullekki tollaset jookos?:)

 
23/4/10 06:41 , Blogger Casey kirjoitti...

Noora, kiitoskiitos:)mutta kyllä mun ensimmäiset ompelut oli niin kuraa että,tekemällä oppii tämänkin!:)

Anonyymi, kiitos! :D tän piti olla do it yourself postaus, vaikka mikäs mulla ois jos vääntelisin noita parit illassa:D

 
23/4/10 08:25 , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Tosi hyvän näköiset shortsit :) täytiikin kokeilla, jos vaan kangasta löytyy!

 
23/4/10 08:36 , Blogger tapiiri kirjoitti...

hei tosi kiva postaus, tee iohmeessä enemmänkin tän tapaisia! :)

 
23/4/10 09:23 , Anonymous JamieLove kirjoitti...

Tää oli aivan mahtava postaus! Tälläsiä lisää :) Shortsien malli ei aivan ollut sellannen kun toivoisin itselleni.. Mutta jos osaat neuvoa miten voi tehdä sellaiset bf- shortsit käännetyillä lahkeilla ja napilla sekä vyölenkeillä niin antaa palaa! Rakastan ompelua niin olisin tosi iloinen :)

 
23/4/10 09:33 , Blogger inni kirjoitti...

Selailin vanhoja postauksia ja löysin kaisa kanapersetukasta - tähän päivään merkinnän, hauskoja kommentteja välissä ja oli kyllä kattava katsaus tyylihistoriaan :D

 
23/4/10 10:25 , Blogger anskusiili kirjoitti...

Tämä oli tosi selkeä ohje, aloittelijakin (minä) voisi uskaltaa kokeilla. : )

 
23/4/10 10:40 , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Tulipa tosi kivat shortsit ja väri on tosiaan aivan ihana! Lisää tällaisia kiitooos :) Ja kiitos ihanasta blogista!

 
23/4/10 16:13 , Anonymous Anonyymi kirjoitti...

Jes, oon oottanu tälläsii (:
Shortsit oli tosi kivat, tykkäsin kans väristä!
ompelen ite kans,tai tuunailen vanhoi vaatteit, siis ihan huvikseni ja itelleni vaa, en oo mistää ikin lukenu mitää ohjeita, joten nää tälläset on just hauskoja ja auttaa mua ainenkii! :)

Mitä meinaa "päällitikkasin saumat ennen lahkeiden ompelua."?


Lisää näitä!! :))

 
23/4/10 17:34 , Blogger Casey kirjoitti...

Heidi, kiitti!:)kokeile ihmeessä, kerro sitten onnistuiko!Ois kiva kuulla:)

tapiiri, kiva juttu että tykättiin:) varmasti nähdään näitä jatkossa, tämä on se mitä haluaisin omalta blogiltani:)

JamieLove,voi kiitos:)tiesin kyllä ettei malli ole varmasti kaikkien mieleen,mutta esim. bf-shortsit vaativat enemmän taitoa ja aikaa vetoketjun ja kaarrokkeen ompelussa. Niissäkin voi käyttää hyödyksi esim kirppikseltä löydettyjä oikean kokoisia,muuten käyttöön sopimattomia shortseja. Työvaiheet etenevät samalla tavalla paitsi vetoketjun kiinnitys ennen vyötärökaitaleen/kaarrokkeen ompelua:)

inni, hah:D kanapersekaisa on kyllä niin legendaarinen juttu ettei voi kyllä kun nauraa itelleen! kiitos:)

anskusiili, hyvä juttu:) yritin kertoa asiat siten ettei tule tunnetta että oletan kaikkien tietävän hienoja sanoja yms tai pidä teitä ihan tolloina ja puhu kuin lapsille.Siitä vaan kokeilemaan:)


Anonyymi, kiitos paljon:) varmasti nähdään näitä, koska itekin tykkäilin:D

Anonyymi, kiva kuulla, kiitos:)! Näitä juttuja saadaa lisää aivan varmasti, sillä innokkaita lukijoita ja ompelijoita tuntuu riittävän. Päällitikkauksella meinasin että kun yläreuna oli vielä avoinna, käänsin saumavarat osoittamaan tiettyyn suuntaan ja ompelin OIKEALTA puolelta eli PÄÄLTÄ saumavaraan pienin tikkauksen koko matkalle, jotta se pysyy kääntyneenä haluamaani suuntaan. Yleis sääntönä on että keskeltä edestä kaikki käännetään kohti takasaumaa:)!

 
29/4/10 13:45 , Blogger anna kirjoitti...

Nää shortsit on kyl unelmat! nii yksilölliset ja istuu hyvin, tykkään!! ^^

 

Lähetä kommentti

Tilaa Lähetä kommentteja [Atom]

<< Etusivu